GRENČINE

1

Grenčine že od nekdaj zavzemajo velik del prehrane na našem območju in nasploh v človeštvu.

To so rastline, ki jim je skupen grenek okus.

V zeliščarstvu pa jim je določena prav posebna funkcija – torej spodbujanje izločanja prebavnih sokov – vključno s klorovodikovo kislino in encimi v želodcu, izločanjem encimov v črevesju, proizvajanje sluzi v črevesju in izločanjem encimov trebušne slinavke. Jetra začnejo proizvajati več žolča, kar imenujemo holeretično delovanje, hkrati pa žolčnik izloča več žolča v tanko črevo, kar imenujemo holagogno delovanje. Običajno ima vse, kar je grenkega okusa, neko stopnjo holeretičnega in holagognega delovanja. Po navadi bolj ko so grenka zelišča, bolj značilno je njihovo holeretično in holagogno delovanje.

Zdaj veste, zakaj vam solato postrežejo pred glavno jedjo. 

Z njo na hitro pripravite prebavni sistem na sprejem hrane. In veliko ljudi ima v tem času težave z slabo prebavo – zdrava prehrana ni več edini faktor do zdravja; sedaj je zelo pomembno poleg zdrave hrane tudi kaj lahko prebaviš, vsrkaš in izločiš iz telesa. In grenčine ti lahko pomagajo pri vseh teh postopkih.

Dobro znani so tudi grenki aperitivi pred obilnim kosilom. Uporabljamo jih za vse vrste prebavnih težav – plini, napihnjenost, zaprtje in druge vrste splošnih motenj v prebavilih.

Vse to je super, a ena stvar, ki se običajno spregleda, je energetična plat tega, kar grenčine počnejo. Večinoma imajo grenke rastline splošno lastnost, da hladijo. Zato, ko zaužijete nekaj grenkega, vas pogosto zazebe ali strese po hrbtenici. Ljudje, ki grenčine neprekinjeno uživajo  dlje časa, se bodo pogosto počutili hladne/ohlajene. Včasih je to dobro za nekoga, ki je po navadi bolj vroč oziroma je precej vroče konstitucije, toda za ljudi, ki so po konstituciji hladni, to morda ni najboljše zdravilo zanje.

Zato v spomladanskem času uživanje regrata za sladkorne bolnike predstavlja lahko veliko olajšanje pri splošnem počutju (znižuje sistemsko vnetje in spodbuja delovanje limfe, znižuje inzulinsko rezistenco).

Ker njihova sestava dela in odvaja sluz, na dolgi rok tudi sušijo telo in lahko pomagajo pri bolečih in otečenih sklepih, ki se pojavijo pri artritisu. Spodbujajo delovanje limfe in  čistijo telo, vendar je ob tem priporočljivo pitje več vode. Pomagajo tudi pri zaprtju, saj ustvarjajo sluz v črevesju in izločanje je posledično olajšano.

Kot vidite na kratki rok grenčine ustvarijo in pritegnejo sokove v prebavni sistem in k izločanju, na dolgi rok pa sušijo in hladijo telo. Vse to lahko s pridom izkoristite, da čim bolje spodbudite in prečistite limfo in telo, seveda pri tem pa ne smete pozabiti na dovolj uvajanja tekočine. In tekočina naj bo topla (čaj), tako še bolj zmanjšamo učinke hlajenja.

Priporočljivo je tudi kombiniranje zelišč, ki so demulcentna (obnavljajo sluz v telesu) – kot je slez, prah rdečega bresta ali sladki koren.

Poleg teh zelišč v kombinacijo lahko vnesemo tudi karminativna zelišča. To so po navadi rastline, ki grejejo, so aromatične, so bogate z eteričnimi olji in imajo na splošno precej dober okus, npr. poprova meta, komarček, materina dušica… Te rastline bodo uravnotežile hladilni učinek grenčin.

Torej grenčine hladijo in sušijo, karminativi grejejo in sušijo ter demulcenti vlažijo. Tako lahko sestavimo uravnoteženo prebavno formulo z vidika energetike, tudi za osebe, ki po konstituciji niso »združljive z grenčinami«.

Vedno izhajajte iz svojega počutja in stanja telesa. Grenčine so za vsakogar, ki dobro pozna sebe in zna skombinirati različna zelišča skupaj. Pri uporabi grenčin moramo biti pozorni na znake, kot so suhe oči, suha usta, suha koža, zaprtje, če se počutimo hladnejše kot običajno ali če imamo bolj hladne noge, roke.

To je nekako kratek povzetek učinkov grenčin na lokalni prebavni sistem, pa tudi način, kako lahko vplivajo na celotno konstitucijo.

Grenčine pa vplivajo poleg prebavnega sistema tudi na druge sisteme: pomagajo očistiti kri, jetra, kožo, včasih limfni sistem, pogosto pa imajo tudi učinke na živčni sistem. Receptorji za grenko so prisotni po vsem telesu, v živčnem sistemu, v srcu in v ožilju – pravzaprav je precej reakcij, ki se lahko zgodijo po zaužitju grenkega zelišča.

Zelišča, kot so npr. deljenolistna srčnica, baldrijan ali hmelj vplivajo na različna tkiva v našem sistemu. To so zelo grenke rastline in pogosto jih bolj uvrščamo v kategorijo nervinov kot pa v kategorijo prebavnih tonikov. A ker so grenki, bodo vplivali tudi na prebavni sistem. Deljenolistna srčnica ima močno usmerjen delovanje na srce in v kardiovaskularni sistem, skupaj z živčnim sistemom, a ker je zelo grenka bo spodbudila tudi naše prebavne funkcije.

Tako, da je pri uporabi grenčin treba imeti v mislih ne samo vpliva na prebavni sistem, temveč da imajo precej širši vpliv na naš organizem.

 

Sami si lahko naredite mešanice:

 

GRENKA ZELIŠČA (ni treba, da damo vse… kar imamo oz. tu so naštete možnosti):

  • Navadi pelin list + cvet (kot močan čaj + par listov namočenih za okus + okras)
  • Pravi pelin list (+ cvet) (kot močan čaj + par listov namočenih za okus + okras) – močno grenek
  • Sladki pelin list (+ cvet) (kot močan čaj + par listov namočenih za okus + okras)
  • Encijan korenina (Košutnik, zaščitena rastlina!) – močno grenek
  • Artičoka list – močno grenka
  • Tavžentroža nadzemni del – močno grenka
  • Rman list + cvet (lahko tudi korenina, je še posebej grenka)….tudi AROMATIČNO (karminativno)
  • Kamilica cvet…tudi AROMATIČNO (karminativno)
  • Regrat korenina
  • Repinec korenina (rahlo grenek, a deluje zaščitno na jetra)
  • Pegast badelj seme (rahlo grenek, a deluje zaščitno na jetra)
  • Ognjič cvet (rahlo grenek, deluje tudi celilno na črevesno sluznico)…

 

AROMATIČNA, KARMINATIVNA ZELIŠČA (poleg karminativnega delovanja tudi za okus…tu je lahko precej eksperimentiranja)

  • Kamilica cvet (pozor, tudi grenka)
  • Rman list + cvet (pozor tudi grenek)
  • Meta
  • Materina dušica
  • Komarček seme (previdno, močan okus…doda se ga zelo malo) ali janež
  • Kumina

 

DEMULCENTNA ZELIŠČA

  • Sladki koren (pozor močan okus, doda se ga malo)
  • Slez (ali v majhnem % alkohola ali pa kot hladen namok, se doda nato grenčici)

 

Pri mešanju grenčice lahko daste približno 1/3 grenkih zelišč, 1/3 karminativnih + za okus, 1/3 močnega pelinovega čaja.

 

POZOR ! kamilica in rman sta hkrati tudi grenka (ju jaz upoštevam pri grenkih), komarčka je potrebno dodati precej malo, ker ima res močan okus. Lahko se doda tudi janež, za okus lahko dodaste tudi šentjanževko.

 

Viri: https://thegreenwitch.si/oddelek-domace-strani 

Older

ZDRAVILNI UČINKI KOPRIVE

Newer

JEMAJOČI DIH MRZLE VODE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve