HRANA IN ZELIŠČA, KI PODPIRAJO LIMFNI SISTEM

Picture1

 

Limfni sistem se ukvarja s čiščenjem telesa odpadnih snovi, prenosom maščob in v maščobi topnih vitaminov po telesu in imunskim odzivom. Če razumemo te poglavitne funkcije limfe, lahko že sami veliko pripomoremo k boljšemu delovanju limfe, ki posledično drastično vpliva na naše fizično in psihično počutje. Na prvem mestu je voda, vendar ni dovolj samo to. Tudi izbira hrane in na koncu način prehranjevanja močno vplivata na tok limfe in razporeditev nutrientov in odpadnih snovi v telesu. Ker pa limfa nima svoje »črpalke«, jo je potrebno premakniti fizično z gibanjem. Razumem, da je način prehranjevanja in izbira hrane velikokrat izziv. Poleg tega je na tržišču toliko različnih teorij, ki si nasprotujejo, da je praktično nemogoče izbrati in vzdrževati samo eno.

Tukaj bi vas rada postavila nazaj na osnove. Na hrano, ki jo pogledaš in veš kaj je. Na koncu mora telo prepoznati obliko, barvo in vonj snovi, ki jo vnesemo v telo, da ga lahko poveže z nutrienti (vitamini, minerali, OH, maščobami, beljakovinami….), ne da ga begamo z umetnimi sladili, barvili, ojačevalci okusov… Vse to telo v osnovi bega zato je poseganje po določeni hrani popolnoma brez osnove potreb telesa, medtem ko je v telesu lahko že močno nesorazmerje hranil.

Prav zato je ključnega pomena, da zmanjšamo izpostavljenost kemikalijam v zraku, hrani, osebnih proizvodih, vodi ter povečamo vnos antioksidantov in protivnetnih hranil, ki preprečujejo poškodbe.

 

PALEO NAČIN PREHRANJEVANJA

Paleo način prehrane, to pomeni starodavno prehranjevanje, telesu zagotovi vsa hranila in ga obenem ne bega s predelano hrano in sodobnimi proizvodi, ki verjamem mnogim dišijo bolj. Če je v telesu prisotno že vnetje, ki se kaže lahko z bolečino v sklepih, glavoboli, utrujenostjo, alergijami, avtoimunimi boleznimi, nepečnostjo…. je poleg uvedbe Paleo prehrane, vsaj za nekaj časa, potrebno odvzeti gluten, mleko in jajca. Te tri skupine živil so najbolj alergene in povzročajo prepustno črevo (več o njem v naslednjem blogu).

Z odstranitvijo njih pomagate imunskemu sistemu, da se »zmanjša« – resetira. Večina avtoimunih obolenj in alergij zahteva izogibanje tem živilom, zato je smiselno za vsakega izmed nas, da razišče kako ta živila dejansko vplivajo na naše telo. Od izcedka iz nosu, smrčanja, glavobolov, bolečin v sklepih, mišicah, izpuščajev po koži, izpadanju las, slabši imunski odpornosti, utrujenosti, nespečnosti, anksioznosti… vse to so lahko simptomi, da naša limfa in imunski sistem potrebujeta odmor od določenih skupin živil.

Vsekakor je poleg umika nekaterih skupin živil istočasno priporočljivo uvesti živila, ki spodbujajo dolgoživost. Pri uživanju mesa in mesnih izdelkov svetujem previdnost. Izrednega pomena je, da je meso proste reje – če le to ni, povzroči dejansko več »sranja« kot ga lahko na dolgi rok predelamo… (antibiotiki, rastni hormoni, GSO, konzervansi, ojačevalci …..)

Vem, že sedaj se vam zdi, da je ta način prehrane uvesti ali vzdrževati skoraj nemogoče, vendar je že zavestna odločitev, da namesto predelane hrane uživate ekološko pridelano zelenjavo, da namesto predelanih mesnin uživate živali proste reje, da namesto sladkorja uživate rozine, brusnice in med, da namesto pekovskih izdelkov in kruha poskušate v čim več obrokov vključiti žita brez glutena – nekaj najboljšega, kar lahko naredite za svoje zdravje in dolgoživost.

 

BARVE NA KROŽNIKU

Barvna paleta zelenjave in sadja naj bo čim večja, s tem, da jaz prisegam na lokalno. Razumem, da tukaj nimamo manga, papaje…. in še česa in te barve lahko nadomestite z hokaido bučo. Naj se vaš jedilnik obarva. Naravno rdeča živila, kot so jagode, maline, češnje, brusnice in pesa ohranjajo dober pretok limfnega sistema. Še posebej rdeča pesa, saj pomaga še pri zdravi presnovi maščob in čiščenju črevesja.

Vključevanje surovih živil v svojo prehrano je tudi eden od načinov, kako ohraniti zdrav limfni sistem. Vsebujejo namreč naravne encime in bioflavonoide, ki pomagajo razgraditi naložene toksine in proste radikale ter vlaknine, ki izboljšujejo prebavo.  Sveže sadje očisti celotno telo. Ker takšna hrana ni težka za prebavo, se enostavno in hitro absorbira, kar pomeni, da ima tudi takojšen učinek. Encimi in kisline iz surovega sadja so močni čistilci limfnega sistema, še posebej, če jih pojeste na prazen želodec. Prav tako pomembno je uživati lokalno pridelano hrano. Uvoz sam po sebi zahteva različne postopke, kjer se hrana zaplini ali konzervira, da ni napada škodljivcev ali da se hrana ne kvari (voskanje).

Tudi količina in čas prehranjevanja sta pomembna. Večina mislimo, da je skodelica solate na dan dovolj, in ne bi mogli biti dalj od resnice. Že to, da se je količina hranil v živilih spremenila vam lahko da vedeti, da je skodelica veliko premalo. Povprečen človek naj bi pojedel od 6-9 skodelic zelenjave in sadja na dan. To je v grobem 3 krožnike. Seveda prilagodimo količine konstituciji in teži posameznika. Sadja je lahko 3 skodelice maksimalno, in spet ne samo sadja, ki ima izredno visok glikemični indeks (jabolka, hruške, grozdje..). Najboljši so gozdni sadeži: maline, borovnice, robide, brusnice.

 

Zdaj, ko vemo kaj dati na krožnik in koliko, pa poglejmo še – Kdaj?

Tudi tukaj je vse več teorij in 5 obrokov na dan je mogoče teorija, ki je lahko ustrezna samo za peščico. Naštela vam bom samo nekaj dejstev, ostalo si prilagodite sami. Dejstvo je, da se limfa večinoma čisti ponoči. Sploh možgani imajo svoje procese čiščenja od 22.00 ure do 4.00 ure. Zato naj večerja ne bo prepozna –  do 19.00 je najbolj smiselno načrtovati zadnji obrok. Pitje vode zvečer tudi ni smiselno, saj vam to lahko pokvari počitek zaradi nočnih obiskov WC-ja. Prvi obrok zjutraj naj bo vsaj 12 ur po zadnjem obroku, zaradi uravnavanja delovanja trebušne slinavke. Potem si prilagodite čas in obroke glede na vaše delo čez dan. Obrok naj vam zagotovi ustrezno energijo in sitost, da čez 20 min ne posegate po sladkarijah in prigrizkih. Meni osebno je lažje imeti 3 obroke na dan kot 5, vseeno pa to zavisi tudi od mojega mesečnega cikla. Pri pitju in tekočinah poleg vode lahko uvedete nesladkane zeliščne čaje in namok koprive (drug blog). Za to, da je izkoristek hrane v smislu hranil in energije najboljši, pa v veliki meri pripomorejo tudi grenčine (naslednji blog), in zeli, ki jih lahko kuhamo kot hrano, jemo kot dodatek jedem (solata, priloga) ali skuhamo v čaje, delamo tinkture.

Divje rastline, kot so grenčine (regrat, ognjič, plezajoča lakota, repinec), so naše babice izvrstno znale vključiti in uporabiti v svoji prehrani. Kuhale so čaje in delale tinkture iz tavžent rože, rmana, sleza, sladkega korena, brina, pelina… Kopriva pa je bila včasih kraljica vse-uporabnosti, zato bom o njej in receptih govorila posebej.

Da povzamem vse skupaj, jejmo to kar takoj prepoznamo kot hrano (hrano z obrazom – brokoli, solata, cvetača, sadje, polnovredna žita, oreščke, vodo…) in uporabimo vire narave, ki nas obdaja tako pri vodi kot pri hrani in gibanju.

 

Bodite lepo.  😊

Older

10 NAČINOV KAKO PODPRETI SVOJ LIMFNI SISTEM

Newer

ZDRAVILNI UČINKI KOPRIVE

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve