Hrana (dobra polnovredna hrana) je bistvenega pomena na naši poti zdravja in zdravljenja. In glede na to, kar sem videla, nas lahko naš odnos do hrane spravi v težave. Lahko se spremeni v popolno obsedenost ali pa drastično vpliva na naše počutje, zdravje in odločitve.
Mesojedci, paleo, keto, pro-metabolični, vegetarijanci, veganstvo… seznam se lahko nadaljuje.
Obstaja ZELO veliko diet. Nekateri so lahko neverjetno koristni in terapevtski, če se uporabljajo strateško in sistematično.
Težava nastopi, ko sledimo določeni dieti in nehamo poslušati, kaj nam govori biologija, naše telo.
»Najboljši« način prehranjevanja se pogosto odkrije naravno, ko ozdravimo odnos do sebe in okolja okoli sebe ter se naučimo orientirati na oboje hkrati. Ko so te stvari vključene, naravno sprejemamo boljše izbire hrane. Stroga dieta ni potrebna.
Sama sem kar dober primer, kako telo premore več inteligence kot vsi zdravniki in prehranski svetovalci na svetu.
Pred leti sem želela svoje telo očistiti toksinov in »svinjarije«, ki jo ponuja naš prehramben sistem. Preizkusila sem diete, ki zmanjšujejo vnetje in so primerne za odpravljanje kroničnih bolečin, celo avto imunih bolezni. Resnično sem se pripravila in nekaj časa uživala samo LCHF živila. Občutila sem nekoliko olajšanja, potem pa se je vse sesulo. Visoko maščobna dieta ni bil sistem, ki bi ga moj žolčnik prenesel. Zato sem iz prehrane izločila mleko, gluten in jajca.
To je način prehranjevanja, ki ga učim ljudi, ki imajo avtoimune bolezni.
No tole je pa bil zadetek v polno. Res se je moje telo počutilo mnogo bolje. Na žalost sem opazila, da v trgovini obstaja samo ena polica, ki je resnično primerna za moje potrebe. Torej za pest živil, ki jih lahko uživam. Kar precejšen šok. Vseeno pa se je moje počutje tako zelo izboljšalo, da je bilo moje žalovanje precej kratko.
Ob raziskovanju novih receptov so se pojavile nove kombinacije in okusi, ki so zapolnili prostor zavržene predelane hrane.
Moje telo se je kopalo v dobrih občutkih, in na novo odkritih okusih, ki so hranili moje telo.
Sčasoma, pa je moje telo želelo hlepeti po hrani, ki je dolgo nisem več jedla – sir, jajca… In striktno sem se oklepala svojega NE, dokler…
Nisem začela raziskovati, kaj preobčutljivosti pomenijo in kaj jih povzroča.
Intoleranca na hrano ni vzrok – je simptom.
In s tem zavedanjem sem se lotila predelovanja svojih čustvenih tegob in blokad.
Odkrila sem, da še vedno želim samo nadzorovati svoje telo, ne pa ga resnično poslušati. Ker sem uživala hrano, ki je resetirala moj okus že več kot dve leti, sem začela poslušati signale v telesu.
Kaj si moje telo resnično želi. To da sem hlepela po siru ni bilo nič drugega kot želja telesa in podzavesti, da se soočim z nepredelanimi čustvi do svoje mame. In ko sem osvobodila ta čustva – glej ga no…
Moja laktozna intoleranca in alergija na mleko ni več obstajala v mojem telesu.
Če se to ne bi zgodilo meni, verjemite, verjetno sploh ne bi verjela, vseeno, pa si želim, da tudi, če ne verjameš popolnoma, samo pojdi po mojih stopinjah.
Resetiraj svoj okus, poslušaj impulze telesa in razišči.
Ko telesu ponudimo surova nepredelana živila v dovoljšnji meri, da prepozna hranila v njej, se je sposobno samo regulirati.
Še zdaj mi je včasih zanimivo kako je kakšen mesec na mojem jedilniku samo pesto (lahko za zajtrk, malico in kosilo), potem pa ga naslednje pol leta ne povoham več. Isto je z mesom, ogljikovimi hidrati in različno zelenjavo. V tem trenutku verjamem, da je telo tisto, ki si izbira kar potrebuje.
- Če si želiš nasveta, ki je prilagojen samo tebi in tvojim težavam si več poglej TUKAJ.
- Kako spodbuditi delovanje svoje limfe za boljše počutje pa odkriješ TUKAJ.
Tvoja, Mateja